2013. április 16., kedd

Budapest100/ Benczúr utca 26.

A múlt héten önkéntesként részt vettem a Budapest 100 rendezvényen. Ez a kezdeményezés két éve indult, és a lényege, hogy egy hétvégére az abban az évben századik születésnapjukat ünneplő házak, vagy intézmények megnyithatják kapuikat, és színes programokkal várhatják az utcáról betévedő embereket. Én a Benczúr utca 26. szám alatt, a most ott székelő OTP Fáy András Alapítványnak segédkeztem, így most ezt az épületet mutatnám be a blogon :) Sok interaktív programmal készültünk a látogatók számára, és hatalmas volt az érdeklődés, csak nálunk a szombati napon több, mint 600 ember nézte meg a villát kívül-belül! Szóval rendkívül inspiráló, és lelkesítő nap volt :)

Lássuk akkor a villát:

Az 1913-ban felépült házat Kőrössy Albert Kálmán, és Kiss Géza tervezte. A telek tulajdonosa már az 1880-as évektől a svájci származású Pugin Leó volt, aki Budapesten oktatott francia nyelvet a főreáliskolában, majd a budapesti Egyetemen.Felesége Dréher Mária volt, s két gyermekük született Leóna és Leó – aki később előbb jogszigorló, valamint császári és királyi train zászlós lesz, majd tartalékos honvédfőhadnagy. 1909-ben meghal Pugin Leó, s a telek és az akkori családi ház a két gyermekre marad. 


Leóna koloratúr énekesnő volt, így ismerkedett meg későbbi férjével, Dayka Balázzsal, aki baritonénekes, színész, és színigazgató volt. Összeházasodtak, és kezdetben az Andrássy út 84. szám alatt éltek, de 1910-ben Leóna kivásárolta testvére részét, így a telek az ő tulajdonát képezte. Ekkor kérte fel a házaspár Kőrössy Albert Kálmánt, és Kiss Gézát, akiknek a közelben ( Városligeti Fasor 47.) volt irodájuk (Körössy villa), hogy tervezzenek számukra egy új, impozáns villaépületet. 1911-12-ben készültek a tervek, melyek a Budapest Főváros Levéltárában hozzáférhetők, és 1913-ra el is készült a ház.
Az alagsorban a házmesteri szobán kívül fás-és szerkamra, garázs, billiárdszoba, és iroda is helyet kapott. A magasföldszinten ruhatár, nagy hall, fürdő, konyha, és cselédszoba, valamint a Benczúr utca felé és a mostani Délibáb utca felé is három-három szoba nézett. Hasonló az elrendezés az első, és második emeleten is, a padláson pedig cselédszobák, és mosókonyhák helyezkedtek el.

Kőrössy Albert szecessziós stílusban alkotott, és ez az utolsó megépült háza, mivel az első világháború után elállt a tervezői munkától. Ezen a villán már a szecessziónak németes, geometrizáló iránya nyilvánul meg. A legimpozánsabb részlet az első emeleti erkély, melyet egy férfi  -atlasz- és egy női alak -kariatida- tart, akik maszkos díszítésű konzolokon állnak. Az erkély alatt egy felirat jelzi az építés dátumát: "Épült Isten segedelmével az Úrnak 1913. esztendejében."
( a képeket készítette: Baldavári Eszter)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése